Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Pane Klíma, jednak bych vám chtěla říci, že ty vaše přspěvky nemají chybu a mysím si, že by to měla být povinná četba pro všechny studenty na hotelových nebo odborných školách. Náš kluk se nikdy moc dobře neučil a tak jsme byli rádi že ho na tu hotelovou školu vzali, ale kdybyste viděl co jim tam dávají jako povinnou četbu, tak byste nevěřil svým očím. Prostě si myslíme, že celá ta škola jsou vyhozené peníze protože ti učitelé nevědí co dělají. Kluk se občas snaží na něco zeptat na www.gastronews.cz, ale dal tam již asi 10 otázek a tam mu také nikdy nikdo neodpověděl.
Dofám, že vy mi tady odpovíte.
Andrea
Odpověď:
Vážená Andreo,
děkuji Vám za váš kompliment. Za socializmu se říkalo, že když čtete Rudé Právo, že nemusíte studovat vysokou školu. To to se o mých stránkách říci nedá, ale dělám co mohu.
O té povinné četbě na našich odborných školách jsem již slyšel, ale co od nich chcete když o gastronomii toho v češtině moc není a pokud ano, tak je to všechno jen "v kostce". Nad tím vašim synem ale nelámejte hůl. Nemůžete vědět co v něm dříme, ale pokud ho to nebaví, tak ať jde od toho.
Jinak ale není řečeno, že pokud nechce studovat teorii, že by z něj jendou nemohl být dobrý kuchař. Například Ital Andrea Accordi, který ve svých 31 letech získal údajně "jeho" již druhou hvězdu Michelinu již po půlročním pobytu v Česku, v interview pro HN.INNED.cz ze dne 21.3.2008 přiznává, že také na nějakou teorii nikdy nebyl a vidíte kam to dotáhl. Mě sice není jasné co a nebo podle čeho ty naše české kuchaře učí, ale nejspíše je to ta "jeho kuchyně" o které se zmiňuje a jenom doufám, že je to v češtině, protože se obávám, že ti jeho čeští kuchaři italsky moc neumí. Cenu Magdaleny Dobromily Rettigové by ale nejspíše asi nedostal, protože jednak neumí česky a co je to česká kuchyně nemá ani ahnug. Říká sice, že mu české polévky chutnají, ale neví například, že že guláš není české jídlo. U toho vašeho kluka tudíž také záleží na tom čím vlastně che být. Hvězdu Michelinu možná hned tak nedostane,leda, že až bude šéfkuchařem budu pod ním pracovat chytřejší lidé než je on, ale může pracovat na ceně Dobromily Magdaleny Rettigové, protože k tomu není potřeba nic více než mluvít česky.
No a stěmi stránkami www.gastronew.cz je to podle mně tak, že tam nikdo na otázky neodpovidá, proto, že nikdo na ně odbověď nezná. Podle mně je tam více než dvě stě otázek jak udělat slavonstní menu, slavnostní jídlení lístek, slavnostní libreto a nevím co ještě slavnostního, ale slavnostně tam zatím nikdo na nic neodpověděl.
Místo toho tam ale teď najdete Kristovy věrozvěsti a motlidbičky, takže mi to připadá jeko učebnice katechysmu a obávám se, že místo Nestlé to teď sponzoruje Vatikán.
Prostě dejte tomu Vašemu klukovi čas. Možná že se vzpamatuje a bude tak dobrým kuchařem, že nebudeme muset žádné dovážet ze zemí které se o gastronomii od nas museli kdysi učit.
M.Klima
Koncept Steakgrill
Počet návštěv