Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Vážený pane Klimo, již jsem Vám psala jednou, ale nějak se to ztratilo. Já jsem čítávala vaše příspěvky do Gastronws.cz, ale tam vy již nepíšete a tak se Vás chci zeptat tady jak tedy mám vědět co mi v restauracích za mé peníze patří. Děkuji za odpověď Jarmila Novotná
Odpověď:
Vážená Jarmilo, já s oblibou říkám, že kdo se neptá nic se nedozví, že žádná otázka není tak hloupá, aby s na ni nenašla chytrá odpověď, a také říkám, že pokud se týká pohostisntví že mám odpověď na všechno a pokud ne, že si prostě něco vymyslím. No, a pokud se týká toho co a kolik toho hostům ze jejich peníze patří, tak to je vlastně to co se snažím naučit jak ty kteří to pohostinství provozují tak i tu druhou a větší skupinu která se na pohostintiví podílí a to jsou hosté. Problém ale je v tom, že jsem Čech, a jako čtenářka stránek www.gastroews.cz víte, že právě to bylo některým čtenářům těch stránek přímo solí v očích, protože se nemohli smířit s tím, že nějaký Čech, a dokonce emigrant, by jim měl radit a nebo je dokonce upozorňovat na blbosti které dělají a dokonce říkali, že je urážím.
To už si raději nechaji radit od lidí jako je Andrea Acordi který označuje naše kuchaře za menší exotika než Thajci se kterými v Thajsku pracoval, nebo Gordon Ramsay který ty naše kuchaře jen uráží a neschází již moc k tomu, aby je pohlavkoval nebo je kopal do zadku. Já jsem se vyučil kuchařem a zlodějem ve fraku v hotelu Alcron v době kdy ne jenom hosté věděli co chtějí, ale i kuchaři a číšníci věděli jak jim jejich přání splnit. Za komunistů, v době gastronomikého tema (o čemže se nesmí mluvit), byl ředitelem soudruh Hříbek který podle jeho vyučence jakéhosi Martina o kuchařích říkal, že od nich nemůže nidko moc chtít protože mají mozky připálené od sporáku a záda namrzlá od mrazáků. Co říkal o číšnících nevím, ale tak jak jsem ho znal já to určitě nebylo nic lichotivého. Člověk je největším nepřítelem té třídy ze které vzešel a já se netajím tím, že jsem nepřítelem kuchařů a číšníků a že jsem jejich neustálým kritikem, ale jen těch špatných, a že naopak jsem přítelem, učitelem, mentorem a dokonce i mecenášem těm kteří to s tím pohostsintvím myslí dobře a na to naštěstí mám důkazy.
Já jsem také několikrát napsal, že nejsem žádný vynálezce a že opakuji jen to co jsem se někde naučil, okoukal, odposlouchal nebo opsal. V zásadě jsem se i s těmi rádoby odborníky dosud o vše dělil v naději že to některým lidém ukáže co dnešní hosté chtějí a co jim za jejich peníze patří, ale jak s oblibou říkám: ?Koně můžeš přivézt k vodě, ale nemůžeš ho donutit aby se napil?. Tudíž s nějakými příspěvky do odborných medií jsem skončil, ale tím intenzivněji se snažím ze studentů hostovky vychovat sofistikované hosty kteří budou vědět co hostům ze jejich peníze patří a kteří se toho budou tvrdě domáhat a tím se o zlepšení našeho pohostisntví velice zaslouží. Dnes máme již generaci velice dobrých kuchařů a číšníků i se zahraniční praxí a Českému pohostisntví se todíž v současné době naskýtá nesmírná příležitost získat znovu své někdejší vedoucí postavení v Evropě, ale musí si získat sebevědmí, oprostit se od těch archaických zasad a musí si získat svoji vlastní českou identitu. Mí kritici mně mohou nařknout ze všeho možného, ale nemohou mně obvinit z toho že bych Čechům v zahraničí někdy dělal ostudu. Já jsem v zahraničí v té mezinárodní konkrenci jako Čech vždy obstál, vždy jsem hrál prvé housle a hnědý nos dodneška nemám protože si od nikoho nenechám nic líbit.
Tím se dostávám vážená Jarmilo k Vaši otázce a k mé odpovědi: "Zpívat se naučíte zpíváním jezdit na kole se naučíte ježděním na kole,a to co vám za vaše peníze patří při návštěvě pohostinstkých provozů, se naučíte jejich návštěvami". To jsou ale velice draze získané zkušenosti a já vím očem mluvím a chtěl bych mít ty peníze které jsem do některých mých špatných či dobrých zkušeností investoval. Naštěstí gastronomické zkušenosti můžete dnes získat jak se říká z vaši postele a to je čtením. Dnes díky internetu "only the sky is limit" v tom co můžete díky itnernetu číst a to ve všech jazycích. Velkou výhodou o které se někdejším gastronomům (ani mně) kdysi ani nezdálo je, že je to více méně zadarmo a že můžete číst jen to co Vás zajímá. Tím se dostávám i k mým příspěvkům. Po odborné ztránce mí kritici se neopovažjí mi něco vytknout a tak se koncentrují na můj pravopis a gramatiku a některé ta odbronost ani nezajímá, ale "pídí" se po tom jestli by mně někde mohli nachatat na švestkách a zdiskreditovat mně. Tudíž dokud se z mých kritiků nestanou mí oponenti, kteří přijdou s nějakými lepšími informacemi, tak jediné co Vám mohu doporučit je navštěvovat často Hostovku. Já vím že to jde pomalu protože jsem na všechno sám a některá má témata jsou již známá nebo nezajímavá, ale během času se doufám zmínim o všem co by studentům Hostovky pomohlo stát se sofistikovanými hosty a na slovo vzatými gastronomy.
M. Klima
Koncept Steakgrill
Počet návštěv