Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Dobrý den,
předem moc děkuji za úžasné stránky, které pročítám každý den, opravdu výborná práce. Mám na Vás otázku, která sem asi moc nepatří ale přesto by mě zajímala Vaše odpověď.
Poslední 2 roky jsem si zamilovala vaření se vším co k tomu patří, navštěvování restaurací a obdivování kulinářských umění. Sama bych v tomto oboru ráda pracovala, protože i když zájmů mám nespočet, tak tohle mě láká nejvíce. Problém ovšem je, že je mi už 24 let a nemám žádné odborné zkoušky, školy, prostě nic. Dalo by se s tím ještě něco dělat? Jediné co mám je velká chuť do toho skutečně jít:o) Postačí mi nějaké kurzy a životní zkušenosti? Pokud ano, kam bych se mohla přihlásit, nebo prostě kde začít??
Moc děkuji za případnou odpověď, budu za ni nesmírně vděčná a přeji krásné časy
Nadia
Odpověď:
Vážená Nadio,
Vaše otázka sem patří protože HOSTOVKA jsou stránky pro hosty.
Vaše otázka navíc je pro mně zajímavá, protože na ni mám odpověď. Hystoricky je dokázáno že nejúspěšnější restauratéři se rekrutují z řad sofistikovaných hostů a ne z řad profesionálů a to z jednoduchého důvodu, že až na nějaké malé výjimyky ti profesionálové jsou většinou tak zaměstnáni, že nemají čas navštěvovat jiné rertarace než ty ve kterých pracují, takže namají možnost srovnání a velmi zřídka vědí jak se některá ta jídla jedí a jak chutnají, což platí hlavně u těch drahých restaurací které si mnohdy ani nemohou dovolit.
Já jsem posledních 40 let pracoval většinou v zemích kde nikdo není vyučen kuchařem a kde je nesmírnné mnoštví vynikajicích hobby kuchařů nebo kuchařů které to bavi, kteří to mají rádi nebo kterým prostě nich jiného nezbývá než být dobří.
Já se mohu pochlubit, že za dobu mé zahraniční praxe jsem vyučil stovky, ne-li tisíce velice dobrých kuchařů kteří do doby než pro mně začali pracovat nikdy v žádné restaruaci nebo profesionální restauraci nebyli a některří neuměli ani číst a psát.
Já jsem mým studentů vždy říkal: "A job is a job, either you like it, or you learn how to like it, or you quit", neboli - práce je práce, bď ji máš rád, nebo se naučíš ji mít rád, nebo jdeš od toho.
Ve Vašem případě je sice dobře že to máte ráda a že byste to chtěla dělat, což je první předpoklad, ale profesionální vaření není dnes jen to vaření ,ale dokoalý know how toho co děláte.
Dnešní restaurační kuchně ce není místo kde byste se mohla "vyžívat|". Ve většine případů nebudete vařit to co se Vám líbí a co chutn Vám, ale to co lidé chtějí.
Také nebudete vařit pro zábavu, ale pro peníze, i když Vás potěší když Vaše jídla budou hostům chutnat. Tudíž toho nemusíte umět moc a proto se neučte nic co byste nemohla při vaši práci použít a zpeněžit. To víte, vyřezávání melounů je siceumění a zábava, stejně tak jako carvrování z ledu neb pletení košíčků z vrbového proutí, ale až nanějaké výjimky byste se tím asi neuživila.
Apropó, nidky neříkejte, že je vám už 24 let, a že nemáte žádné odborné zkoušky.
Já jsem v zahraničí ve velmi silné konkurenci vyhrál většinu konkurzů přestože jem byl o něco starší a nidky se mně neptali na nějaké zkoušky, ale na to, co umím.
Kde začít? Prostě kdekoliv a jako cokoliv, prostě jen se dostat kválu a když budete šikovná, tak se dopracujete na odobrnici.
M.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv