Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Otázky a odpovědi

Zobrazení otázky a odpovědi


Otázka:

Česká kuchyně budiž pochválena. A propagována!

Dobrý den pane Klíma,předem se omlouvám,že nepokládám otázku,spíš bych se chtěl vyjádřit k Vašemu článku o české kuchyni.

Já si naopak myslím,že je to dobrý nápad něco udělat s regionální kuchyní a vůbec českou kuchyní a zdá se mi,že tento projekt předčasně zatracujete,sám se o to ve své restauraci pokouším a rád se k této akci připojím,takže hned po víkendu si seženu potřebné informace,já si hlavně myslím,že je potřeba zpopularizovat tu naši kuchyni mezi českými hosty,což není zrovna lehká práce.

Turisté po nás tu českou kuchyni chtějí,ale s našincem už je to horší,takže problém není jen ve špatné kvalitě kuchařů ale i v hostech,prostě se za ta léta moc nezměnili,prostě kdybych postupoval podle hesla:dejme hostům to co chtějí,tak by moji kuchaři dělali oblohy přes půl talíře a kečup bychom na stoly nosili po litrech,což já bych psychicky neunesl,ono také dnes nejde prodávat svíčkovou za šedesát i s brusinkama v odpovídající kvalitě,což si spousta hostů neuvědomuje,takže je potřeba abychom se změnili všichni,jak pracovnici v pohostinství tak hosté.

Naštěstí se začíná blýskat na lepší časy,jak doufám,třeba pan Pohlreich a Vaněk jsou toho důkazem,oni učí restauratéry a Vy hosty,a já říkám

´´I v době krize,máme svoje vize´´

s pozdravem

Michael Štovíček

ps.v tom odkazu na stránky  asociace je chyba,správně je to www.ahrcr.cz

Odpověď:

Vážený pane Štovíčku, já českou kuchyni nezatracuji a naopak ji mám velmii rád, a jsem přesvědčen že i někteří cizinci ji ocení, nicméně se obávám že některá ta česká jídla se budou muset nějakým způsobem modernizovat, aby byla atraktivní i po stránce ekonomické.

Vydělat v pohostinství 10% čistého zisku je sakramentsky tvrdý oříšek a většina českých jídel jsou hotovyk kterých z ekonomických důvodů musíte dělat alespoň 10 porcí, když ale prodáte těch porcí  jen 9, tak tu destou porci dáte presonálu nebo ji vyhodíte, případně nějak zpracujete, ale pokaždé je to ztráta.

Já vím, že mi na to můžete říci, že husu nebo kachnu dnes celou péct nemusíte protože si můřete objedna jen prsa nebo stehna, ale to vlastně pravá česká kuchyně už není.

To víte, kdysi český kuchař uměl zpracovat "do mrtě" třeba i půlku prasete, ale dnes by si stím většina kuchařů nevěděla rady a pokud ano, tak není řečeno, že by toněkdo kupoval.

Já program Ano šéfe sleduji, ale nechci ho kritizovat. Já jsem totiž certifikovaný profesionální kritik pohostinství a  gstronomie (ne televizních pořadů) a o nějakou kritiku po odborné stránce mně nikdo nepožádal.

Máte pravdu v tom, že i v době krize, máme svoje vize a naštěstí je tu ještě televize.

Zdraví

M. Klim

 


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz