Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Pane Klíma, podle toho co jsem si o vás přečetl se domnívám, že o pohostinství tak trochu něco víte a tak bych rád věděl, co si myslíte o těch českých restauračních kriticích jako je například Laura Barak.
Zdenek
Odpověď:
Laura Baranik (26) po jeden a půlletém působení jako recenzentka LN končí.
Laura si vždy zakládala na anonymitě, ale teď o sobě řekla něco, co podle mého názoru měla říci, když se na kariéru roku dala. Nevím, jestli jsem Lauřiny recenze četl všechny, ale některé mám stažené a nemohu říci, že by její recenze nebyly pravdivé ale stále mi na nich něco vadilo, a teď po jejím přiznání že je vlastně nepsala , vím asi co.
Každá recenze je na základě osobního dojmu a subjektivního názoru recenzenta na kvalitu jídel, nápojů, servisu a případně celkové ambiánci navštíveného podniku. Toto by recenzent měl vlastními slovy popsat, což je právě ten rozdíl ve kvalitě recenzentů protože k tomu psaní musí být jisté vlohy. Tudíž pokud se mně týká, tak to že ty Lauřiny recenze jsou překlady z angličtiny, což nikdy nepřiznala, mi nepřipadá moc košer.
Laura, jako nakonec většina českých recenzentů také nikdy nenapsala co ji dává puvoir k těm recenzím. To že vystudovala herectví by ji podle mě tak nejvýše opravňovalo k tomu aby psala kuchařské knížky tak jako nakonec i jiné české herečky.
To že každý pátek chodila s rodiči na někam na večeři může tak imponovat některým lidem v Česku, kde návštěva restaurací s dětmi není tak běžná. Já ale mám v Americe devítiletá vnoučata, dvojčata, která jejich rodiče 2-3 týdně berou do restaurací už téměř od narození, a mohu vám říci, že jsou to dnes už docela sofistikovaní hosté. Včera například jsme byli v čínské restauraci, kde nejenom věděli co si objednat, ale také uměli jíst hůlkami na čemž ale nebylo nic divného, protože i doma, pokud si objednají nějaké čínské nebo japonské jídlo, ho jedí hůlkami.
Říká se o Lauře v jednom článku že nastavila určitý standard pro hosty –tohle je OK, ale tohle už akceptovat nemůžeme tudíž pokud je to někde dokumentované tak bych to rád viděl, protože já takové bulšity dokumentuji.
Dále údajně říká: „Někdy platíme v restauraci příliš mnoho peněz za příliš málo, a to jen proto, že nejsme správně poučeni. To v zásadě potvrzuje raison d‘être mých v celém světě ojedinělých stránek HOSTOVKA, na kterých se snažím o jejich právech poučit.
S výtkou kritiků Lauřiných recenzí, že je příliš mladá musím souhlasit. Ale musím souhlasit i s Laurou, která odmítavě vrtí hlavou a říká: „Myslím, že věk nemá s tím, zda někdo rozumí jídlu vůbec co dělat“, ale musela by mi říci, kde a kdy tu znalost jídel nabrala, nemluvě o vínech, které do svého věku 21 let podle zákona ani nesměla pít.
Jinak se o Lauře dočtete v Lidovkách v Článku „Blondýnka se lžičkou na nose“, ze kterého se nejspíše dočtete, že její odchod z české gastronomické scény to pohostinství nejspíše přežije, už jenom proto, že ji nahradí Štěpánka Vágner o které nikdo také nic neví, ale Who cares!
Michael Klima
Koncept Steakgrill
Počet návštěv