Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Dobrý den,
Není to dlouho co jsem objevil vaše stránky, tudíž jsem nestihl projít všechna vaše témata...ale po přečtení vašeho CV jsem zase, vážený pane Klímo, více hrdý na dalšího velkého čecha a obor jako takový.
Nepovažuji se za bůhví jakého odborníka, ale i ve svém poměrně mladém věku mám na české poměry slušný přehled o gastronomii. Nechci tu polemizovat o Zdeňkovi a jeho pořadu, soutěžích atd...
Spíše mě zajímá Váš pohled na naše odborné školství...? Dle mého názoru, tam je největší kámen úrazu. Dvacet let po revoluci...proč nemáme nový koncept vzdělávání? Proč neexistují nové jednotné materiály po vzroru Philip Pauli? Proč máme tolik škol, které plodí neidentifikovtelné skupiny lemplů a povalečů?
děkuji za odpověď
Ladislav Douša, 33 let
Odpověď:
Vážený Ladislave,
Kristovy léta není poměrně mladý věk a zřejmě máte již vlastní pohled na svět.
Ja jsem ale poněkud strarší a procestoal jsem téměř celý svět a tak se logicky na svět trochu dívám déle a trochu jinak než kterýkoliv náš odborník.
K tomu očem se ale zmiňujete není potřeba moc odbornosti ani mezinárodních zkušeností. Podle mě jeden z problemů našeho školství je že od doby Komenského se považujeme za učitelé nároů a v žádném případě bychom nepřipustili, že některý národ by mohl o vzdělání toho mohl vědět více než my.
Já ničemu jinému než pohostisntví nerozumí, ale pro mě pohostisnví je jak hotelníctví, restauraterství, gastronomie a cestovní ruch a všechny tyto obory jsem studoval jak u nás, tak i v zahreničí a myslím si že umím rozeznat co je dobré a co je špatné. Více než 40 lete se těmto oborům nikdo vážně nevěnoval a dnes protože je to módní chceme opět světu dokazovat, že jsme nejlepší.
Za posledních 40 let žádná kloudná učebnice o pohostisntví napsaána nebyla a to co se až na některé výjiky píše v českých mediích, jsou většinou bludy a to ce demonstrujeme na televizi je doslova trestuhodné, ale to je zřejmě to co lidé chtějí.
Michael Klima
Koncept Steakgrill
Počet návštěv