Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Pane Klimo, díky za Vaše články. Jsou jedny z mála, kde se něco opravdu dozvím. Otázky bych měl dvě: 1) Neuvažoval jste o zpřístupnění svých knih formou e-knihy? Výhodou by byla trvalá dostupnost Vašich knih a pro čtenáře i jejich snazší dostupnost. Mluvíte často o své čínské a italské kuchařce. Nenašel jsem nikde Vaší kompletní bibliografii - jsou ještě další Vaše knihy? 2) často se zmiňujete o nevhodnosti řady českých receptů pro úspěch v mezinárodní gastronomii. Které česká jídla jsou podle Vašich zkušeností zajímavé pro mezinárodní kuchyni? Držkovou polévku už asi neuplatníme, když je známa v USA pod jinym názvem. Pokud píšete, že ve Vámi inspirované restauraci Steakgrill prodej české kuchyně zaostává za steaky, je to jistě i tím, jakou klientelu restaurace primárně přitahuje. Lidé tam jedou poznat hlavně jak vypadá pořádný steak.
Odpověď:
Vážený pane Chejstovský,
1) O zpřístupnění mých knih jsem zatím neuvažoval.¨
Moje bibliografie je na těchto stránkách. Že by byla kompletní se nedá říci, to by chtělo asi tak dalších 100 stránek. Zatím mnoho mých kritiků si stěžuje na to, že všechny mé příspěvky jsou dlouhé, ale za více než za 20 let jsem od žádného z nich neviděl něco napsaného, třeba i v kostce.
Někteří naši rádoby odborníci, kteří všechno vědí, kterým jsem posílal e-mailem relativně hodnotné odborné informace, mě dokonce napsali abych jim je neposílal protože je „uráží“. Jsou tak primitivní, že ani nevědí, že to prostě číst nemusí, ale nejspíše je to z obavy, že by se jim mohly narovnat závity jejich chorých mozků.
Mé kuchařky vydávalo nakladatelství GRADA, ale ti kuchařky už nevydávají a tak jednoho dne je eventuálně vydám v nějakém jiném nakladatelství které o ně projeví zájem.
2) Nikdy jsem nemluvil o nevhodnosti českých receptů pro úspěch v mezinárodní gastronomii. Někdo by mi ale musel poslat názvy ne deseti, ale jen jednoho českého jídla které se na mezinárodních lístcích objevuje. To ale neznamená, že by se česká jídla v českých etnických restauracích v zahraničí neprodávala.Já sám jsem měl českou restauraci v Chicagu v české čtvrti Berwyn, kde tam těch českých restaurací jenom na Čermákově ulici bylo asi 10, a mohu vás ubezpečit, že díky o mnoho kvalitnějších potravin i ta jídla byla lepší než v některých restauracích v česku.
Tím se ale nedá říci, že by všichni ti spokojení hosté začali jezdit houfně do Česka na ty dnes propagované CZECH SPECIALS, které ani žádnými specialitami nejsou. Co to je za blbost.
Dršťtkovou polévku v některých státech dostanete pod názvem Philadelphia Pepperpot, ale mimo Čechů nebo Němců ji téměř nikdo nejí. To se dá ale říci o většině českých jídel.
Já jsem nikdy nenapsal, že v restauraci STEAKGRILL česká kuchyně za steaky zaostává. Máme tam sice na lístku český kaldoun ale jinak se česká jídla do toho konceptu nehodí. Někteří mí oponenti, kteří nevědí, že jsem propagoval českou kuchyni téměř po celém světě si dokonce myslí, že nic jiného než americkou kuchyni neznám, ale o americké, mexické, italské, ruské, francouzské, čínské, vietnamské a scandinávské kuchyni a několika dalších toho myslím vím více než ti domorodci, protože na rozdíl většiny z nich, jsem etnické cusines studoval.
Jsem rád, že můj protégé a elév Jarda Honzajk otevřel v Roudnici nad Labem restauraci POD HLÁSKOU, kde jsem zavedl 12 týdenní cyklus poledních meníček, který nemá v Česku zatím obdobu.
Ale máte pravdu pane Chejrovaký že zatím nejlepší steaky děláme v restauraci STEAKGRILL.
Děkujeme za kompliment.
MICHAEL KLIMA CEC, CCE,
Certified Executive Chef, Certified Culinary Educator,
Certified Hospitality Industry Consultant, Professor Emeritus¨
Triton College, Illinois, USA, člen Syndikátu novinářů ČR,
Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989
e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz
Koncept Steakgrill
Počet návštěv