Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Vážený pane Klimo, dovolte připomínku k vašemu článku o šašliku. To, že by jakýkoliv válečník na svém meči griloval šašlik je v knihách opisovaná hloupost. Meč byl nejcennějším co válečník měl, měl cenu domu nebo několika koní a závisel na jeho kvalitě válečníkův život. A jak víme zahřívání zakalenému meči nesvědčí. Vy by jste snad na svém kuchařském noži griloval šašlik? A to na něm Váš život nezávisí.
Odpověď:
Vážený pane Chejstovský,
velká většina údajů o tom, jak některá jídla vznikla jsou "hlouposti", které autoři přidávají, aby to nebyla jen nějaká suchopárná zpráva, a já nejsem výjimkou.
Inteligentní čtenář si ale umí oddělit tu podstatnou čás receptury od těch "hloupostí". V Česku, jako snad v jediné zemi na světě, kte máme tolika geniálních odborníků gastroomů s maturitou a dokonce i s doktoráty, kde mé články některé čtenáře dokonce uráží, protože vystudovali všechno "v kostce", si někteří lidé ale neumí potřebnou informaci oddělit od těch "hlopupostí"
Jak bych šašlik, nebo cokoliv jiného griloval já, se ale můžete dočíst v mých nesčetných článcích o grilování, kde se dočtete, že v některých luxusníh restauracích pro ten "show" grilují potraviny na replikách kordů či měčů, ale jinak vám postačí nějaký kovový špíz, a u špekáčů při táboráku, dokonce jen nějaký klacek.
MICHAEL KLIMA CEC, CCE,
Certified Executive Chef, Certified Culinary Educator,
Certified Hospitality Industry Consultant, Professor Emeritus¨
Triton College, Illinois, USA, člen Syndikátu novinářů ČR,
Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989
e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz
Koncept Steakgrill
Počet návštěv