Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Já pocházím z relativně malé vesnice, kde se o nějaké kultuře stolování moc nevědělo ale přesto jsme všichni jedli příbory. Teď ale pracuji ve velkém městě a příležitostně chodím do městských rodin a do relativně dobrých restaurací, ale někdy jsem přímo zmatena když vidím jak někteří relativně dobře vzdělaní lidé příbory používají. Můžete k tomu něco napsat.
Andrea
Odpověď:
Vážená Andreo,
Jednak Vám musím říci že přesto, že se téměř celý život zabývám sledováním toho co, kdy, jak a čím lidé jedí, tak se ale v tomto směru nepovažuji za autoritu a sice proto, že já jsem velice tolerantní. Já jsem se totiž již několikrát přesvědčil, že to jak lidé jedí nemá vůbec co společného s jejich vychováním nebo s jejich inteligencí.
Večeře bohů
Kultura stolování je také často mylně slučovaná se způsobem používání příborů.
V Česku se například někteří lidé nepozastavují nad tím, že některé národy jedí hůlkami, případně rukama, nebo nad tím že ani někteří Češi neumí jíst příborem come il faut, ale při tom označují Američany za nevzdělance jen díky způsobu jakým používají příbory.
Američané si totiž napřed nakrájí steaky na kousky běžným způsobem tak že drží vidličku v levé a nůž ve pravé ruce, pak nůž odloží na pravý okraj talíře, vidličku si přendají do pravé ruky a nakrájené kousky masa si vidličkou podávají do úst. Kouskem chleba který si vezmou do levé ruky si eventuálně přisunují zeleninu nebo jinou přílohu na vidličku takže nůž pak již nepotřebují.
Málo kdo ale ví, že tento způsob jídla, jako nakonec i více amerických zvyků při stolování, má své logické opodstatnění které má své koření v dobách osidlování Ameriky.
Při osídlování západu jeli osídlenci krytými vozy často územím plným nebezpečí a proto museli být ve střehu i při jídle. Proto se naučili jíst jednou rukou a druhou mít neustále na zbrani.
Již více než 50 let se zabývám po celém světě studiem toho kdy, kde, kolik, co a jak lidé jedí a mohu vám říci, že hlavně ve způsobu jak lidé jedí jdou veliké rozdíly.
Jsou totiž i jiné národy, které používají příbory jinak než Češi u kterých, když je pozoruji, se někdy obávám, že si při podávání jídla do úst vidličkou vykloubí ruku. Někteří lidé, a to ne jenom Češi drží nůž spíše jako pero nebo tužku, takže se divím jak se jim vůbec podaří některé tuhé kusy masa nakrájet.
Jsou ale biliony lidí, jako například Orientálci, kteří jedí hůlkami, a miliony lidí kteří jedí rukama jako například Indové, Arabové a jiní, kteří z nekulturnosti nemohou rozhodně být obviňováni. Někteří lidé, včetně Čechů jedí jinak doma v kruhu rodiny a jinak ve shonu při každodenním zaměstnání a eventuálně jinak v restauraci.
Nakonec i při jídle rukami nebo hůlkami se musíte držet nějaké etikety. Pokud byste například nedrželi ty hůlky správně, tak se vůbec nenajíte.
Použití správných příborů může být i pro mnohé inteligentní a vzdělané lidí problémem a to ne jenom v Česku.
Základní sada příborů č. 1-3 je používána nejenom ve většině západních restauracích, ale i v domácnostech. Tak zvané desertní příbory č. 4-6 nejsou dnes již běžné ani v restauracích ani v domácnostech. Totéž lze říci i o rybích příborech č. 7 a 8. Kávové lžičky č. 9, jsou normální výbavou jak restaurací tak i domácností, ale lžičky č. 10, zvané lžičky mocna, nebo demi-tasse, se z praktických důvodů používají jen velmi zřídka. Praktické důvody a logistika si čím dále tím více získávají přednost před tak zvanou "kulturou stolování" a snobstvím.
Mytí skla a nádobí díky automatickým myčkám není dnes ve velkých restauracích žádný problém. Nádobí se vkládá do speciálních drátěných nebo plastikových košů (racks), ve kterých se po umytí eventuálně skladují, ale příbory se musí po umytí ručně třídit, a umíte si představit kolik příborů se musí roztřídit po takovém banketu pro 1.000 nebo více lidí. Není proto divu, že většina velkých restaurací a banketních síní na západě rybí příbory již vůbec nepoužívá.
Mimo výše uvedené základní sady příborů je ale ještě řada příborů které nás mohou přivést do rozpaků.
Ta malá vidlička č. 11, je na ústřice, které doma eventuálně můžete jíst vidličkou č. 12, což je vidlička na moučníky, ale v restauraci by to asi nebylo moc košer. Když totiž zaplatím ty hříšné peníze za ty ústřice, tak by mi měli k nim dát správné vidličky.
Kleště na šneky č. 13, pokud ty šneky podáváte ve vlastních ulitách jsou nutností stejně tak jako vidlička č. 14, bez které byste ty šneky z těch ulit nevydolovali.
Kleště č. 15, jsou na humří klepeta nebo klepeta velkých krabů, ale obyčejný louskáček na ořechy nám udělá stejnou službu. Vidlička č. 16 je ale při jídle krabů nezbytná k vyndání masíčka z noh humrů které bychom jinak museli z těch noh "vycucnout". >Pojídání humrů a jiných mořských potvor.
Vidlička č. 17, je na sýrové fondue, a č. 18, na burgundské fondue, ale podle mě vám udělá každá z nich stejnou službu.
Teď si alespoň můžeme udělat obrázek oč snadnější to mají všichni ti, co kterých není proti etiketě když jedí rukami nebo hůlkami. Jaká úspora kovu. Říká se, že pokud by každý z Číňanů měl být vybaven základní sadou příborů z kovu, že by to vyžadovalo více než tříletou produkci ocele celého světa.
Jakou výhodu například mají čínské nebo japonské maminky. Ty když se jim vdává dcera a potřebují pro ni základní stolní vybavení, jdou do bambusového lesa, uříznou tam pár bambusů, udělají z toho jídelní hůlky a je po štráchách.
Co vás ale také může přivést do rozpaků je když zasednete ku stolu na kterém je založeno několik příborů a sklenic. K tomu vám mohu dát jednu radu. Mimo toho malého nože a malého talířku umístěném vždy na levé straně, kterému se anglicky říká braad and butter plate and knife, prostě použijete příbory postupně od toho vnějšího páru k tomu u středu a tu desertní vidličku a lžičku, umístěnou nahoře, tak jak název napovídá, použijete na desert.
Co ale funguje nejlépe je ? když ve společnosti ve které jste přesvědčeni že vědí jak stolovat, se podíváte co a jak dělá většina ostatních stolovníků čemuž se anglicky říká: "Monkey see, money do", neboli, že se musíte opičit po těch druhých v naději, že oni vědí že to dělají správně.
Tak například při stolování s Eskymáky se budete muset naučit si odřezávat maso speciálním nožem přímo u úst.
Eskymák při jídle
Jsou ale i jiné zajímavé příbory jako například kostěné lžičky na kaviár,
dřevěné lžičky na hořčici apod.
Například silná hovězí polévka a jiná jídla pojídaná kovovými příbory a proto například Číňané používají jídelní hůlky a polévku jedí porcelánovými lžícemi což má své důvody.
Nejenom to že Číňané používali porcelánové lžíce od okamžiku vynálezu porcelánu (anglicky china), ale také proto, že Číňané vědí, že jídlo, nejvíce silný hovězí vývar, dostává při jídle kovovou lžící někdy až odpornou chuť.
A proto také ty jídelní hůlky o kterých vám napíši příště.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv