Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Dobrý den, V připadové studii CONVENIENCE se zmiňujete, že vyhazování umělích dochucovacích prostředků je hloupost a pochopil jsem z toho že si myslíte, že je používání těchto umělých chemických věcí v pořádku. Opravdu si myslíte že je správné používat omáčky, vývary a podobné věci z prášku, nebo jsem to jen špatně pochopil?
Děkuji předem za odpověď
S Ústou Ondřej Bílek
Odpověď:
Vážený Ondřeji,
ano, já si mysím, že používání dochucovacích prostedků je docela v pořádku ale musí se umět správně používat.
Ano, slova umělý a chemický odpůrci dochucovacích příspěvků často používaj, a mají mnohdy pravdu, ale vetšina dochucovacích prostřdků jsu výtažky či koncetráty z těch nejlepších potravin které si fracoužtí kuchaři kdysi vyráběli sami pod názvem apareil, jenomže dnes se s tím nikdo již nezabývá protože na trhu je jeich celá řada prlmyslově vyráběných.
Takovým přípravkem je dnes například Sauce Escoffiere, která se prodává v lahvičkách jako dochucovací prostředek. Daším takvovým dochucovacím prostedkem je v celém světě oblíbený a populární kečup, který náš nevyšší kuchař Zdeněk Pohlreich z každé kuchyně vyhazuje. To ale nemluvím o Worcesterhire sauce, Tabasco a A1 Sauce, bez kterých se žádný steakhouse na západě také neobejde. No a kde by někteří naši kuchař byli bez Maggi nebo Podravky
Češi by měli spíše přestat blbnou s tím bio, protože mě by k tomu museli vždy předložit dodací list, ale nakonec ani ten není zárukou že ta potravina byla skutčně biologicky vypěstována.
MICHAEL KLIMA CEC, CCE,
Certifikovaný Executive Chef, Certifikovaný odborný lektor a konzultant v průmyslu pohostinství a cestovního ruchu, Emeritní Professor Triton College, Illinois, USA, člen mezinárodního svazu konzultantů FCSI, člen Syndikátu novinářů ČR, Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989, nositel zlaté medaile Magdaleny Dobromily Rettigové
e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz
Koncept Steakgrill
Počet návštěv