Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Rád bych se dozvěděl něo o ubrouscích v restauraci, to je jak je správně používat.
Petr2
Odpověď:
Vážený Petře,
Jsem rád, že jste se na to zeptal, protože správné používání ubrousků je stále ještě předmětem diskusí.
Kdysi se mně jistá Ája zeptala, jestli ji mohu říci kam dát použitý ubrousek po ukončení oběda. Já jsem ji napsal že přeci do prádla.
Věděl jsem samozřejmě že to nebylo to co Ája měla na mysli, a co chtěla slyšet, ale nebýt takových otázek, bych se u toho psaní o gastronomii už vůbec nezasmál.
Napsal jsem Áje, že já neodpovídám jednoslabičně a že než ji odpovím že ji musím o těch ubrouscích napřed něco říci což Vám vážený Petře přikládám.
Ája měla zřejmě na mysli plátěné ubrousky (linen napkins) které nejsou na západě nic neobvyklého ani v restauracích nižších cenových skupin, avšak většinou jen při podávání večeří.
Při snídaních nebo v poledne používají plátěné ubrousky jen restaurace vyšších cenových skupin. V každém případě by tyto ubrousky měly být dostatečně velké, aby si host mohl položit ubrousek na klín, což je na západě zvykem.
V některých snobských restauracích vám ten ubrousek na klín okázale položí obsluhující, což si já osobně nenechám líbit, protože si připadám jako handicapovaný nebo že mně ten číšník, který možná v nějaké restauraci s plátěnými ubrousky sám nejedl, chce poučit co s tím ubrouskem udělat.
V některých restauracích se ubrousky, ať již papírové nebo plátěné, skládají do různých tvarů, čemuž se říká lámání. Lámání plátěných ubrousků je určité umění, a má své příznivce i své odpůrce.
Jedni tvrdí, že je to vkusná ozdoba stolu, druzí to zavrhují protože ubrouskem si lidé utírají také i ústa a nadměrným skládáním se na ně přenáší bakterie z rukou těch co je skládají.
Kdysi byly tendence plátěné ubrousky po vyprání a po vyžehlení, čímž se většina bakterií zničí, uložit do průhledných celofánových sáčků, ale mimo servisu na letadlech nebo v nemocnicích se od tohoto způsobu upustilo.
Velice běžné, a to hlavně domácnostech, je vkládání ubrousků do kroužků (napkin rings).
V takových případech se ten ubrousek použije několikrát, ale ty kroužky jsou nějakým způsobem označeny aby každý při jeho dalším použití dostal ten svůj ubrousek.
Některé kroužky na ubrousky jsou velice jednoduché a na druhé straně velice nákladné, případně stříbrné s monogramem.
V restauracích se kroužky na ubrousky moc neosvědčily, hlavně ne ty nákladné se jménem restaurace nebo s monogramem pana majitele, které si lidé berou "na památku".
Zrovna nedávno se nám v jedné místní restauraci stalo, že číšník když přišel vzít objednávku ty ubrousky z toho kroužku vyndal, a kroužky si dal do kapsy. Řekl jsem mu, že kroužky doma mám a dokonce stříbrné s monogramem, takže se nemusí obávat, že bych si je vzal, ale že bych si chtěl vyfotografovat ty jejich a tak mi ten ubrousek do jejich kroužku vrátil.
Paper napkins, neboli papírové ubrousky jsou ve většině restaurací na západě samozřejmostí. Také se v takových restauracích neodpočítávají podle počtu míst.
Některé tyto ubrousky jsou dostatečně velké a některé jsou dnes od plátěných téměř k nerozeznání. Půlení nebo dokonce čtvrcení papírových ubrousků, což bylo za socialismu běžné, se nedá ničím omluvit a s něčím takovým se nikde nesetkáte.
Dnes není nic neobvyklého, že se i v relativně drahých restauracích podávají příbory zabalené nebo vložené do ubrousků. V poledne jsou to většinou ubrousky papírové, a večer plátěné.
Mnohé restaurace to také řeší tak, že příbory balí do ubrousků obalených papírovými "kroužky" (self sticking napkins rings).
Například velice elegantní restaurace Paula Bocuse používají sice plátěné ubrousky ale papírové "kroužky".
No a teď se teprve dostávám k té Vaši otázce, která když se to tak vezme nespadá do oboru gastronomie jako spíše do etikety a chování u stolu což je základním předmětem HOSTOVKY, a z čehož jednou budete eventuálně skládat zkoušky pro získání diplomu sofistikovaného hosta.
Někde jsem sice kdysi četl historii používání ubrousků, ale v daném případě není důležité vědět od kdy, ale spíše jak se mají ubrousky používat.
V některých učebnicích etikety se dočtete, že ubrousek neslouží k horlivému polírování vašich příborů, sklenic, případně talířů. Jestliže v takové restauraci nevěříte, že to stolní náčiní je čisté, tak tam ani nechoďte.
Do ubrousku, ať již papírového nebo plátěného se také nesmrká a neotíráte s s ním pod z čela. Během jídla, plátěný ubrousek, pokud je dostatečně velký, byste měli mít volně položený přes kolena a pokud během jídla musíte odejít od stolu, tak ho položíte na židli, v některých případech už jenom proto, aby si na to vaše místo nesedl.
Papírový ubrousek oproti tomu se na kolena nepokládá, což málo lidí ví. Papírový ubrousek se totiž na kolenech neudrží a museli byste ho neustále honit pod stolem. Proto si ho položíte si ho na levou stranu od talíře.
Jak jsem se již zmínil, tak plátěný ubrousek patří během jídal na kolena, což vědí již i moje čtyřletá vnoučata, ale to není jediný způsob jejich použití. Já si ubrousek zasouvám za pásek, ale to nikomu nedoporučuji, protože se mi kolikrát stane, že odcházím z restaurace s ubrouskem za opaskem a číšníci si myslí, že s ním chci utéci.
Dnešní etika při stolování, i když má svá pravidla, sleduje hlavně účel a praktičnost. Tudíž v některých případech místo na kolena, zasuneme ubrousek za límec a sice proto, abychom si nepotřísnili naši fungl novou kravatu. Nejčastěji se to dělá na letadlech kde je ale dnes tak málo místa, že musíte dávat pozor, abyste si ten ubrousek zastrčili za vlastní límec a ne límec souseda.
V některých rádoby nóbl rybích restauracích když si objednáte humry, kraby a podobné mořské potvory se vám číšník dokonce snaží uvázat ten ubrousek kolem krku, což já nemám rád protože vždy čekám že s mně zeptá: "Holit,nebo střihat".
To už mám radši, když mi dají jejich slintáček anglicky zvaný "bib". Některými jídly, jako jsou ribs, spaghetti a hlavně některými plody moře se tak nasviní, že bez slintáčku se ani pořádně nenajíte.
Po skončení jídla si ten slintáček nezapomeňte sundat protože byste na ulici vypadali směšně, ale ve většině případů si ho můžete vzít domů na památku, protože kdo už by chtěl použít váš pokecaný slintáček.
Před odchodem, po skončení stolování, tj. po podávání moučníku a případně kávy, položíme ubrousek volně na levou stranu talíře.
Ubrousek neskládáme do původního tvaru. Velmi často se stalo, že číšník, v domnění že ten ubrousek nebyl použitý ho dá dalšímu hostu, který je potom překvapen když po rozevření ubrousku tam vidí otisky rtů dámy která ho použila již před ním.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv