Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
NEJLEPŠÍ HOTEL V ČESKÉ REPUBLICE
Pane Klímo, můžete mi prosím napsat, který z hotelů v České republice považujete za nejlepší?
Karel
Odpověď:
Vážený Karle,
děkuji za Vaši otázku. Já vím že mnohý český odborník by byl poctěn takovou důvěrou v jeho odbornost, ale já mezi takové odborníky nepatřím.
Já jsem během mé praxe spal v nekonečné řadě hotelů a to po celém světě a po několika denním pobytu bych sice mohl některé hotely označit za dobré a některé za špatné, ale i to by byl stále můj subjektivní názor.
Doufám vážený Karle, že nejste tak naivní, abyste si myslel, že odborné posudky některých hodnotitelů jsou na základě jejich osobní návštěvy.
Ani jeden z těch hodnotitelů hotelů, ať již v česku nebo i v zahraničí, přesto že v daném hotelu i spal, nikdy neříká na základě jakých kritérii a standardů svůj posudek podává.
Podívejte se na ty hvězdičky kterými jsou některé hotely označovány. Abych vám řekl pravdu, já na ty hvězdičky vůbec nevěřím. Nevěřil jsem té hvězdě na Kremlu, a nevěřím ani těm hvězdičkám na hotelech, protože jak víte, tak si jich na svůj hotel může dát každý kolik chce. To že některé organizace, která se na ten hotel nejde ani podívat, požadují zaplacení nějakého poplatku je nestoudnost první třídy.
Když se to tak vezme, tak já nevěřím ani těm hvězdám na některých koňacích které mají označovat jejich kvalitu, a věřím jen na označení jejich stáří jako VO, VOP, VSOP,VVSOP, XO, a EXTRA.
Já ale nevěřím ani těm hvězdám na nebi tudíž nevěřím že by příznivá konstelace těch hvězd mohla mít vliv na kvalitu vašeho jídla a servisu.
Proto k označení kvality jídel a servisu a případně cen, budu ještě hodně dlouho pomyslně používat naše bývalé cenové skupiny, přesto že tyto skupiny dnes hostům a obzvláště cizincům nic neříkají.
Někteří naši "odborníci" se vzhlíží ve všem co je západní, a druzí to stejnou vervou zavrhují, a je zajímavé, že jsou to většinou ti co o tom západu vědí nejméně. Já si proto myslím, že bychom se k těm cenovým skupinám měli vrátit, protože na nich nebylo nic špatného a možná, že by si na to zvykli i ti cizinci a konečně bychom tomu západu v něčem byli vzorem.
Když ale nic jiného, tak bychom se měli vrátit k rodinným tradicím a k respektování jmen zaručujících kvalitu spíše než nějaké hvězdičky či jiná unáhlená označení kvality.
Já se již léta zabývám audity hotelových provozů které ale v jednom hotelu trvají týden i více, ale to je o něčem jiném. Při takovém auditu zjišťuji zda daný hotel za požadované peníze dává hostu co mu patří. To je ale dosti složitý proces při kterém je nutno brát v úvahu složení a preference potenciální klientely.
Zatím co jedna skupina hotelových hostů je ochotna zaplatit velké peníze za komfort a ambiánce nějakého velkého hotelu tak druhá skupina je ochotna platit stejné peníze za primitivní ubytování a jednoduché služby.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv