Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Nejsme častými návštěvníky restaurací a přesto, že si objednáváme jen jídla podle názvu které známe, tak se někdy "spálíme" protože to jídlo neodpovídá našim představám,
Rádi bychom si někdy objednali i jídlo které známe jen z doslechu, ale většinou to jídlo není popsané a nechceme zažít nějaké zklamání. Jak se máme na takovou věci zeptat, abychom nevypadali hloupě.
Růža
Odpověď:
Vážená Růžo,
Vy jste mi kápla do noty, protože nedostatečný popis jídel je předmětem mých četných kritik jídelních lístků.
Němci mají takové hezké rčení:"Was Der Bauer nicht kent, frißt Er nicht", neboli to co sedlák nezná prostě nejí.
Mohu Vám vážená Růžo ale říci, že se to nevztahuje jen na sedláky. Jsou lidé, včetně mně, kteří se jednak nebojí zeptat, a kteří si v restauraci naopak objednají jednak to co neznají, nebo to co si doma neumí nebo nemohou připravit.
Lidé se ale neradi kompromitují, neradi se dostávají do trapných situací, a až na nějaké výjimky se neradi ptají, a tak prostě si objednávají jen to co znají a tím pádem přichází mnohdy o požitek z neznámých a velice dobrých jídel.
Příkladem mohou být například steaky které jsou na většině jídelních lístků nabízeny pod jejich klasickými názvy, ale velmi zřídka je u nich nějaký bližší popis.
Pokud se na nějakém lístku setkáte s názvem jídla které není dostatečně popsané a které vám je nejasné, tak nám ho pošlete. Například v poslední době se na našich jídelních lístcích objevují steaky, ve většině případů nejsou vůbec popsané.
Já jsem přesvědčen, že se vždy někdo najde kdo takové jídlo bude moci popsat.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv