Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Můžete mi prosím napsat, jak se správně chovat u stolu?
Petr
Odpověď:
Vážený Petře,
jediné o čem Vás mohu ubezpečit je, že jste na správné adrese. Musím Vám dát také kredit za to, že se chcete dozvědět něco co nevíte, ale musím Vás zklamat, že ode mně na Vaši otázku uspokojivou odpověď nedostanete.
Chování u stolu sice spadá do zájmové kategorie ETIKETA, ale etiketa, konkrétně chování u stolu je tak obsáhlé téma, které by vyžadovalo desítky stránek, takže byste musel být více specifický.
Chování u stolu, jako mnoho jiných věcí v pohostinství nebo gastronomii, se řídí základními kriterii "kdy, kde, jak a proč".
Jiné zásady platí v rodině při domácím stravování, jiné ve školní, podnikové jídelně nebo v menze. Jiné zásady platí při společné večeři, při banketu, nebo při banketu pro prezidenta Putima a Bushe (kam asi příliš často pozván nebudete), a jiné při něčem typicky českém jako je rautu. To byste se divil, jak někteří inteligentní lidé se všemožnými tituly se chovají při "all you can eat" bufetu.
No a teď si k tomu přičtěte ty dobré a špatné manýry při stolování v Indii (nebo v indické restauraci), nebo v restauraci čínské, japonské, arabské a nevím ještě jaké.
To ale nemluvím o tom jak jíst specifická jídla jako jsou ústřice, mušle, humři, krabi, raci, krevetky a jiné mořské potvory.
Nakonec i taková obyčejná věc jako je jak používat správně příbory nebo hůlky, jak používat ubrousek, ať již plátěný nebo papírový (je v tom rozdíl), jak používat finger bowl, apod.
Jak vidíte vážený Petře, tak ono to vlastně nikdy nekončí a do doby než se zeptáte na něco konkrétního tak Vám mohu poradit: "In Rome do, as the Romans do", neboli v každé společnosti se chovejte jako ti druzí, v nadějí že oni to dělají správně.
Na každý pád Vám děkuji za Váš příspěvek a doufám, že Vám budu příště moci dát více uspokojující odpověď.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv