Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

Otázky a odpovědi

Zobrazení otázky a odpovědi


Otázka:

Dobry den Miku, stavam se pravidelnym ctenařem vašich stránek, docela je zajimave co všechno víte,,,)) jaky je Vaš nazor na Servis charge, většinou je to 1O% z ceny jidla, jestli se nepletu..Me se to zda stejne sizeni jako ten kuver.Jeden cisnik,kdyz jsem se ho tedy jako sofistykovaný host zeptat, za co jako je ten servis charge, on mi rekl, ze je to za servis, a že jsem jako v restauraci.. a ja na to no to vim pač jinak bych si to uvařil sam doma...Nechapu tedy, proč si to nedaji primo do cen,aby to nikdo nevidel.Takze se ohanel tim,že třeba v Itáli je to běžné v Italii jsem byl, musim přiznat,že jednou jsem to videl, ale jinak ne, da se rici ,že je to tak 5O na 5O..
Cyril

Odpověď:

Vážený Ciryle,


Anglicky se tomu říká: "You have opened a bag of vorms" a česky že jste prostě píchl do vosího hnízda.

Museli bychom si ale napřed ujasnit co to je servis, případně service protože už v tom jsou veliké rozdíly.

Samotný výraz servis má celou řadu významů a ještě delší řadu jemných nuancí s čímž se ale na těchto stránkách nemůžeme zabývat, už jenom proto, že se to určitě vyučuje na těch našich nesčetných odborných školách.

V Americe Service charge je definováno jako: "a fee added to a customer's bill".

Fee

Podle slovníku fee je: 1 plat, odměna, honorář 2. poplatek, (členský) příspěvek 3. vstupné, přirážka.

Service samo o sobě i v Americe může mít mnoho významů.

Service charge (příplated za službu) je pdle zákona dobrovolný příplatek který se mění podle charakteru dané služby.

Například instalatér než se vůbec podívá na to co by měl vlastně dělat vás upozorní že service charge je $50, plus součástka která může být jen 50 centů, plus hodinová mzda která může být 18-25 dolarů za každou započatou hodinu. What a country!

U televisního opraváře je to velice podobné, ale tam když se vám ta oprava nebo service charge zdá být moc, tak si prostě koupíte novou televisi. Ale například u automobilu to udělat nemůžete.

Zákon ale říká že tento příplatek je dobrovolný a tak když ho nechcete zaplatit tak si to musíte udělat sám (to je ta americká demokracie).

Nicméně servis který vy máte na mysli je zřejmě to čemu se česky říká obsluha (servírování). Tento příplatek je také dobrovolný ale podle zákona musí být na jídelním lístku vyznačen.

Service compris

Česky obsluha v ceně, musí být podle zákona na jídelním lístku také uvedeno, přičemž sice není řečeno, že to musí být napsáno francouzsky, ale zní to nóbl.

Můžete ale na to vzít jed, že v každém případě je to napsáno tak malým písmem, že se toho žádný z hostů nevšimne, tudíž ten příplatek za obsluhu, kterému se nejčastěji říká spropitné, většina hostů dá, a věřte mi, že žádný z obsluhujících ho neodmítne.

No, to se ale vážený Ciryle dostávám ku spropitnému, což je mnoha přídech to samé, ale o spropitném jsem na těchto stránkách v sekci Restaurace a Service napsal jako nikdo před tím a tudíž to nebudu opakovat.

Co jsem ale v mém příspěvku moc nerozebíral jsou techniky zdaňování spropitného, nebo chcete-li ? service charge, protože by se mohlo stát že by to četl nějaký vládní činitel a ten by to ve vládě hned uplatnil a všichni kteří se na service charge nebo spropitném podílí by mi pak skutečně nemohli přijít na jméno.


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz