Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Chodíme relativně často do restaurací, i když nemohu říci, že do nějakých "luxusních". Jezdíme také občas i do zahraničí, kde podle pravdy musím říci, bychom si to těch luxusních restaurací již vůbec nemohli dovolit jít. Musím ale také říci, že v poslední době, více než často, se na českých jídelních listcích setkáváme s jídly jejichž názvy nám nejsou tak docela jasné.
Ani já ani manželka nemáme moc chutí se zeptat, nehledě k tomu že asi ve dvou případech nám servírka nedala docela uspokojivou odpověď. Můžete nám dát radu kde, aniž bychom museli chodit do nějakého kurzu, bychom se naučili něco o gastronomii a všech těch záhadných názvech.
René
Odpověď:
Vážený René,
jednak Vás mohu ubezpečit, že jste na správné adrese.
Hostovka, jak je již v úvodu zmínka, je jakousi pomyslnou univerzitou pro hosty, ale případně i pro zaměstnance v pohostinství kteří si nemohli dovolit na některé z těch našich nesčetných hotelových školách studovat.
Gastronomie je ale v České republice nejvíce zneužívaný termín. Gastronomie byla totiž v minulosti povyšována na vědu, ale potom v padesátých letech nastala doba gastronomického temna, kdy gastronomie v České republice klesla na nejnižší možnou úroveň. Po sametové revoluci, v době "obrody gastronomie" si mnoho lidí z gastronomie udělalo doslova byznys, takže teď se s výrazem "gastro" apod. setkáte na každém rohu.
Nepředpokládám Vážený René, že byste chtěl strávit Vaše mládí čtením toho co bylo o gastronomii již napsáno, a spíše si myslím, že se chcete dozvědět jen tolik abyste se v té dnešní gastronomii dokázal orientovat a proto se vám pokusím tu gastronomii několika slovy trochu přiblížit.
Není to nějaká definice ale mohu Vám říci, že:
"Gastronomie je umění vybírat, připravovat, podávat a vychutnávat jídlo a pití".
Gastronomie má ale tak trochu co společného s psychologií která se nejvíce projevuje na jídelních lístcích. Podle mě, jídelní lístek, i když se o tom tak nemluví, musí být pro hosta nejenom informativní, ale i poučný. Ne všichni hosté jsou každodenními návštěvníky restaurací, a o luxusních restauracích s velkými prostému člověku nesrozumitelnými jídelními lístky ani nemluvě a to je zřejmě Váš případ.
Průzkumem bylo například zjištěno, že absolventi věhlasných univerzit, obzvláště ti kteří se studiem zabývali tak vážně, že neměli čas cestovat po světě a navštěvovat populární, případně etnické restaurace, mají velmi málo praktických zkušeností se všemi těmi jídly, které pro obchodního cestujícího, který navštěvuje nějakou restauraci téměř denně, jsou samozřejmostí.
Většina hostů proto ocení když se z jídelního lístku mohou poučit a když jim jídelní lístek poskytne úplné a pravdivé informace o jídlech která daná restaurace nabízí, aby se nedostali do trapné situace.
Bohužel některé restaurace se jídelním lístkem snaží hosta zaskočit, případně ho omračovat svými odbornými znalostmi. Jídelní lístek musí ale obsahovat informace které mají pro hosta nějakou hodnotu tím, že jsou srozumitelné.
Jak ale již bylo řečeno jinak se na jídelní lístek dívá jeho tvůrce, ať již kuchař nebo manažer kuchyně, jinak se na něj dívá host, a jinak se na něj dívá odborný auditor jídelních lístků o kterém zatím nebyla řeč a který eventuálně odhalí nedostatky jídelního lístku které nevidí ani host a ani restauratér.
Gastronomická pravidla, názvů jídel, surovin a odborných technik jakými byly tyto suroviny zpracovány je tolik, že bych Vám je zde vážený René ani nemohl popsat. Tudíž Vám nezbude nic jiného než se na tyto stránky občas vrátit s konkrétními otázkami.
Já o sobě, rádoby vtipně říkám, že pokud se týká gastronomie, že mám odpověď na všechno, a pokud ne, tak že si prostě něco vymyslím. Jsem ale přesvědčen že v případě nutnosti se svou troškou do mlýna přijde i někdo jiný.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv