Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Moje babicka se pri navsteve Ukrajiny (pred 1.svetovou valkou) naucila delat ruske kotlety ("rusky katlet"), ktere se delaly z mleteho masa. Bohuzel nezanechala recept na pripravu tohoto jidla a me se ho nepodarilo nikde sehnat.
Br
Odpověď:
musel jsem se při té otázce zasmát.
Moji studenti když mi chtěli připomenout jak jsem starý se mě obyčejně ptali, jaký člověk vlastně byl ten Escoffier.
Nu, a vy na mně teď s receptem před 1. Světovou válkou.
Já sice pamatuji hodně válek, ale první světovou válku ne, tudíž nejsem ještě tak starý, ale byl jsem nesčíslněkrát v Rusku a tak dokonce mohu i radit.
Pokud se ale týká té ruské kotlety,tak nevím, jestli vám vážený pane Bauere poradím protože tak jednoduché to není.
Výraz côtetelette do Ruska přivezli francouzští kuchaři kteří vařili na carském dvoře a v kuchyních tehdejší šlechty./P>
Tento výraz poruštěný na котлет
(kotlet) si získal velikou oblibu a tak jím byly označovány i jídla která vlastně s kotletami neměla co společného.
Ty francouzské kotlety byly totiž původně z masa telecího případně vepřového, ale v chudších domech si takové maso nemohli dovolit a tak to byl tak zvaný рувлепый котлет
, neboli mletý kotlet, něco jako náš český karbanátek nebo americký chopped steak
(sekaný steak).
Nicméně tyto рувлепые котлеты
(mleté kotlety) se dělaly, a do dnes dělají, ze všeho možného.
Mám tady několik ruských kuchařek a dokonce jednu kterou jsem před odchodem do Ameriky v Česku napsal já, ale mám i СБОРНИК РЕСЕПТУР БЛЮД
což jsou ruské kuchařské normy, se kterými jsem se, věřte nevěřte, v Rusku setkal ještě asi před čtyřmi roky.
Receptů na kotlety z různých mas je v těch knížkách celá řada ale všechno je to na jedno brdo.
Mezi ty kotlety také počítají i БИТОЧКИ
(bitočky), což jsou vlastně karbanátky do kterých přidávají někdy i strouhanku.
Některé se dělají na sádle, některé na margarinu, a mimo soli nebo pepře žádné extravagantní koření.
Tudíž co vám pane Bauere mohu poradit je, abyste si uděl nějaký dobrý český karbanátek, zformoval ho do tvaru kotlety a říkal tomu "ruský katlet".
Koncept Steakgrill
Počet návštěv