Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Co je to dranžírování?
Odpověď:
Dranžírovat
Škoda že jste se nepodepsal nebo nepodepsala.
Já vím, že v Česku se to nenosí protože tam se většina lidí za své jméno stydí, ale v některých zemích lidé nosí dokonce jmenovky a v poslední době dokonce i s fotografií.
O dranžírování nebo dranšírování toho tady mám několik stránek se spoustou obrázků, ale je to všechno ve francouzštině nebo v angličtině takže by to musel někdo přeložit do češtiny, nicméně já jsem se rozhodl, že anonymům již odpovídat nebudu.
Ale abych ukázal, že přesto jsem hodný kluk, tak tu přepisuji pár poznámek které jsem opsal z encyklopedického slovníku gastronomie a-k, od Jiřího Černého.
dranžér, tranšér číšník nebo kuchař specializovaný na krájení, porcování a plátkování tepelně upraveného masa, drůbeže, ryb a některých druhů zvěře a ptactva
dranžírovací nůž kuchyňský nůž používaný ke krájení tepelně upraveného masa, vyrábí se v mnoha různých velikostech s délkou ostří mezi 20 ? 30 cm
dranžírovací příbor tvoří jej dokonale ostrý nůž s délkou ostří cca 20 - 25 cm, velice ostrou špičkou (slouží k překrajování chrupavek) a dvouzubá vidlička. Používá se k dranžírování jatečního masa, drůbeže a zvěřiny, zpravidla před zraky stolovníků. Vidlička s mírně ohnutými zuby slouží ke krájení steaků. S rovnými zuby naopak pro krájení drůbeže nebo masa s kostí.
dranžírovat, tranšírovat krájet, porcovat.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv