Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
Dobrý večer, jsem na brigádě v nově otevřeném hotelu, nedávno mne překvapil jeden host, přál si kávu restrikto nebo tak nějak by se to mělo jmenovat a je to o polovinu menší presso picolo. Chtěla jsem se zeptat na správná název této kávy a zda je tato káva běžná na nápojových lístcích, moc často se s tím nesetkávám, předem moc děkuji za odpověď.
Odpověď:
Vážená Kateřino,
restricto by se dalo přeložit jako omezené, vymezené nebo nějak vyhrazené. Tyto stránky jsu vyhrazené, jen pro studenty Hostovky a jelikož předpokládám, že jste zaměsnannkyně v phostinství tak bych Vám vlastně ani neměl odpovídat, ale jsem hodný kluk a tak Vám odovím i když vlastně také nevím co to je.
Nicméně mohu říci, že já jsem se s něčím tkaovým na žádném mezinárodním nápojovém lístku nesetkal,ale nakonec co já vím.
Vy jste se ale toho hosta měla zeptat kde se s tím setkal on a eventuálně aby vám podal podrobnější popis.
Nesmíte zapomínat, že ne všichni hosté jsou absolveny Hostovky kteří mimo jiné vědí i to, že se jako hosté nemají rozcapovat a že pokud chtějí něco mimořádného, tak musí vědět co by to mělo být.
Vážená Kateřino,
přikládám příspěvek pana Dvořáka kterému za něj děkuji:
Přeji pěkný den !
Reaguji pouze na otázku Kateřiny Polákové ze dne 4.8. 2007 ohledně kávy. Host chtěl po ní zřejmě kávu ,, ristretto " , což je italské slovíčko pro české označení hustý - silný. Je to doopravdy náprstek kávy. Normální porce kávy a málo vody - prostě silná, hustá káva ristretto.
S úctou Jiří Dvořák
p.s. Vaše články jsou báječné. Pěkný a pravdivý pohled na gastronomii.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv