Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Otázky a odpovědi
Otázka:
HURIKÁN
Pane Klímo, někde jsem se dočetl, že jste také barmanem a proto bych rád věděl jaké podle Vás jsou nejpopulárnější koktejly.
hurikán
Odpověď:
Vážený hurikáne,
to že jsem byl barmanem je sice pravda, ale do nějaké profesionality mám daleko.
Já jsem sice někdy v 50 letech prodělal v Česku barmanský kurz u pana Reimana, a později jsem do toho tak trochu fušoval i v Americe, ale tam je to o něčem jiném.
Já lihoviny a drinky přirovnávám k drogám stejně jako ženy a vím že při styku s nimi si kolikrát myslíte, že jste v ráji, ale někteří říkají že oboje končí v pekle.
Pokud se těch žen týká, si já říkám, že když do pekla, tak na pěkném koni a pokud se týká lihovin tak věřím na to že - když se otrávit tak něčím dobrým. Nerad ale míchám ani jedno ani druhé a tak ty lihoviny piji "straight".
Nejraději piji dobré koňaky (asi proto, abych ušetřil za led), ale ani tam nejsem nějaký puritán nebo snob. Mám sice své preference, ale v zásadě piji takový koňak který mám, ale ten bych si nějakým "mixováním" nenechal pokazit.
Jsou ale lidé kteří si na koktejly potrpí i když jim vůbec nerozumí, a tak podle mé zásady: "Dejte lidem to co chtějí" respektuji jejich přání a pokud mohu tak se jim snažím v jejich přáních vyhovět.
Tudíž se pokusím vážený hurikáne vyhovět i Vám a proto Vám přikládám 10 ze 20 drinků (koktejlů) které jsou v současné době tady v Americe "in".
V Americe, kde se všechno tak trochu přehání bych Vám tyto informace ale nesměl dát pokud Vám není 21 let, a proto pokud jste mladší, tak dál již nesmíte číst.
5-7 cl Lehký rum
šťáva z jedné limetky
2 lžičky cukru
2-4 snítky máty
Sodovka
Postup:
Mátu lehce smícháme s cukrem, dáme do míchací sklenice, zastříkneme (splash) sodovkou a mícháme až se cukr rozpustí a vůně máty se plně rozvine. Do sklenice vymačkáme limetkovou šťávu, přidáme rum a mícháme na ledu. Přecedíme do highball sklenice. Doplníme sodovkou, ozdobíme snítkou máty a podáváme.
1 díl Vodka
1 díl Tequila
1 díl Rum
1 díl Gin
1 díl Triple sec
1 1 dílu Sour mix
1 střik (splash) Coca-Cola
Postup:
Suroviny smícháme na ledu ve sklenici. Nalijeme do šejkru a prudce promícháme.
Nalijeme zpět do sklenice tak aby navrchu bylo trochu pěny. Ozdobíme citrónem.
1 1/2 l červené víno (Cabernet Sauvignon)
1 šálek cukru
1 velký citron, plátky
1 velký pomeranč, plátky
1 velké jablko, tenké dílky
8 cl obyčejné Brandy
Sodovka
Postup:
Ovoce smícháme s cukrem a vínem a uložíme na 18-24 hodin do lednice. Směs dostane trochu sirupovou konsistenci. Před podáváním přimícháme brandy a zalijeme sodovkou na konsistenci vína. Podáváme ve vyhlazeném džbánu se sklenicmi.
2 lžíce citrónové šťávy
1 1 lžíce limetkové šťávy
2 lžíce jemného cukru
2 šálky studené vody
6 - 8 kostek ledu
Postup:
Limetkovou a citrónovou šťávu nalijeme do džbánu a přidáme cukr. Mícháme až se cukr rozpustí. Přilijeme vodu a přidáme led. Zamícháme.
4 cl Vodka
2 cl Tripple sec
1 cl slazené limetkové šťávy
1 cl brusinkové šťávy
osminka limetky
Postup:
Tekuté ingredience dobře promícháme na ledu v šejkru. Nalijeme do martini sklenky na jejíž okraj jsme dali osminku limetky.
1 odměrka Amaretto
1 odměrka Southern Komfort
kostky ledu
Sour mix
Postup:
Do barové sklenice dáme led, přilijeme Amaretto a Southern Komfort, dolijeme Sour mix.
5 1 cl Tequila
2 cl Triple sec
4 cl Limetková šťáva
Postup:
Potřete okraj koktejlové sklenky limetkovou šťávou a obalte v soli. Oprašte přebytečnou sůl. Ingredience smícháme na ledu, přecedíme do připravené sklenice a podáváme.
2 cl Absolut Kurant
1 cl Grand Marnier
1 cl Chambord malinový likér
1 cl Midori melounový likér
1 cl Malibu rum
1 cl Amaretto
2 cl brusinkový džus
1 cl ananasový džus
Postup:
Ingredience smícháme na ledu v barové sklenici. Přecedíme do rocks sklenice.
Tvůrce koktejlu barmanské team restaurace TGI Friday, Tallahasse, Florida
2 cl Vodka
2 cl Tequila
2 cl lehký rum
2 cl Gin
1 střik Coca-Cola
Twist citrónové nebo limetkové kůry
Postup:
Všechny ingredience smícháme v highball sklenici. Vstřikneme trochu Coca-Coly pro barvu a ozdobíme twistem citrónové nebo limetkové kůry.
1 díl Vodka
1 díl Sour Apple schnaps
1 díl jablečného džusu
Postup:
Všechny ingredience nalijeme do šejkru, dobře promícháme a přecedíme to Marini sklenice.
Spolu s Voltérem považuji za své právo říkat co si myslím, ale do smrti budu obhajovat Vaše právo mi odporovat, nebo hledat pravdu někde jinde. Když ale všechno selže, tak se pokuste použít mé rady.
Za používání anglických či jiných cizích odborných výrazů se neomlouvám, a naopak si myslím, že dnes po vstupu do EU by mi měli být vděčni hlavně pracovníci v pohostinství, kteří se bez některých těchto výrazů za nějaký čas v EU asi již neobejdou.
Žiji již více než 40 let v zahraničí a proto se také neomlouvám za mé případné gramatické chyby, i když se za ně velice stydím a snažím se polepšit. Když se podíváte na všechny ty mé několikastránkové příspěvky které do těchto stránek píši, a porovnáte je s těmi krátkými dotazy mých čtenářů, tak uvidíte, že na to, že v Česku již tak dlouho nežiji si nepočínám tak špatně.
M. Klima
XXXXXXXXXXX
Další mezinárodně populární koktejly bych přidával postupně, abych přiměl čtenář k tomu aby se do Hostovky vraceli.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv