Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
Babinsky, Henri (1855-1931)
Autor: Michael Klíma | 19.7.2005 | Kdo, kdy, kde
Henri Babinský, lépe známý pod jeho přezviskem Ali-Bab nebyl kuchař a ani se nepovažoval za gastronoma.
Henri by francouzský inženýr který při svých častých cestách po světě sbíral zajímavé recepty které v roce 1907 vydal pod názvem Gastronomy Pratique, neboli Praktická gastronomie.
V roce 1935 Maří Růžičková v nakladatelství Vesmír v Praze vydala její překlad Babinského knížky pod názvem Labužnická Kuchyně, která podle mě má ještě snes svoje praktické použití.
Já jsem se již několikrát zmínil o mé relativně velké sbírce mezinárodních kuchařských knížek která ve skutečnosti by mohla být o mnoho větší pokud bych sbíral všechny kuchařky nebo vše co bylo o gastronomii napsáno, ale já jsem se zaměřoval jen na knížky které mají praktické použití.
V úvodu k překladu M. Růžičkové se píše, že pokud jen 20 receptů z Babinksého knížky použijete tak její zakoupení nebyly vyhozené peníze. Jedna moje známá v Chicagu, která měla velice malý byt, se držela zásady, že když některou "praktickou" kuchařku nepoužije alespoň jednou za dva roky, tak se ta knížka nedá již nazvat praktickou, takže ji vyhodí aby udělala místo nějaké jiné knížce.
Mně se to velice líbilo tudíž i já dnes knížky vyhazuji a nechávám si jen ty "praktické", tudíž moje sbírka je teď jen "crème de la crème" kuchařských a odborných knížek a na čestném místě je knížka ALI-BAB, LABUŽNICKÁ KUCHYNĚ.
Jelikož ale jsem stále ještě sběratel, tak ve své knihovně mám i extrémy a gastronomické slátaniny různých autorů, lépe řečeno opisovačů jako byl například Edouard Pozerski zvaný Dr. Pomiane (1875-1964) který ve skutečnosti, jak sám přiznával nebyl ani doktor ani gastronom, natožpak kuchař, ale který jak se říká se uměl prodat.
Koncept Steakgrill
Počet návštěv