Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Hostovka - pomyslná univerzita pro hosty

Nejlepší host je sofistikovaný host a tím se stanete studiem hostovky

ODBORNÍCI V ČESKÉM POHOSTSITNSTVÍ
Autor: Michael Klíma | 31.1.2010 | O čem se nemluví

ODBORNÍCI V ČESKÉM POHOSTISNTVÍ

Kdo jsou to osobnosti v českém pohostinství vím již relativně dlouho, a pokud to zajímá i vás, tak jejich seznam najdete na stránkách www.gastronews.cz na kterých ty tituly, každému kdo si řekne, uděluje jejich šéfredaktor pan Jiří Řezáč. Teď ale, jelikož ta univerzita v Plzni to nestačí, bude pan Řezáč nejspíše vydávat i doktoráty v pohostinství.

 Dlouho jsem ale nevěděl, kdo jsou to „experti, šéfkuchaři, food kritici, recenzenti a odborníci v naši zemi“. Teď ale pan Dr. Maurer uveřejnil jména 45 (musí jich ale být více), kteří se podíleli na výběru prvních deseti nejlepších restaurací, v Česku, kterým tito odborníci udělili počet bodů, podle kterých byly tyto restaurace zařazeny do níže uvedeného pořadí.

 Pan doktor neuvádí, podle jakých kriterii tyto odborníky vybral, a já se musím přiznat, že o některých jsem nikdy nic nečetl ani neslyšel, což ale je nepodstatné, protože je možné, že některé znáte vy:

 L. Baranik, L. Bárta, R. David, J. Dušek, I. Dvořák, M. Fojt, R. Fuchs, M. Hoffmeister, I. Chadima, D. Jakubec, M. Jiskra, R. John, J. Kolečko, K. Kollárová, P. Kovařík, J. Kracík, M. Kubec, M. Kuciel, M. Kuchař, J Markuzzi, P. Maurer, H. Michopulu, L. Milota, N. Mort, M. Motyčka, A. Munandar, R. Nerad, R. Paulus, M. Pešek, D. Petřík, P. Pospěchová, P. Pospíšil, V. Poštulka, M. Raditsch, M. Slezák, R. Smrčka, V. Sochor, P. Sváček, T. Sysel, D. Šašek, L. Ševčík, J. Štift, R. Šusta, I. Vodochodský, L. Vostárek.

 Pan Dr. Maurer také neuvádí, podle jakých kriterií byly ty restaurace hodnoceny, ale říká, že každý z těch odborníků napsal pořadí svých favoritů.

 Já například, pokud chci některou restauraci hodnotit z pohledu hosta, k čemuž tedy žádná odbornost není potřeba, protože v tom případě hodnotím jen to, zda ta restaurace uspokojuje mé představy o dobrém jídle, nápojích, servisu a celkové ambiánci, ji musím ale nejméně dvakrát navštívit, což stojí nějaké peníze, musím prostudovat (pokud to jde) její historii a hlavně jídelní a nápojový lístek, a to vyžaduje dosti času.

 Pokud tudíž jmenovaní odborníci podobným způsobem ty restaurace hodnotili na vlastní náklady a ve svém volném čase, tak si zaslouží kredit, mně to ale tak jako tak moc neříká, já jsem ale prevít, nikomu nic nevěřím a musel bych vidět nějaké písemné hodnocení.

 10 nejlepších restaurací v Praze

Mimo Prahu nějakou dobrou restauraci zřejmě nemůžete očekávat

130 bodů La Degustation Boheme Bourgeoise

91 bodů Allegro, Four Seasons

43 bodů Le Terroir

27 bodů Alcron, Radisson Blue

27 bodů Aromi

27 bodů La Finestra

26 bodů Café Imperial

26 bodů Divinis

23 bodů Ada, Hoffmeister

18 bodů Essensia, Mandarin Oriental

 Některé z těchto restaurací znám, a proto se nedivím, že měly relativně neuspokojivé recenze uveřejněné buď v Lidových, nebo Hospodářských novinách, nebo jiných mediích. Mám ty recenze zkopírované, a tak mi ten výběr nepřipadá tak docela košer a stejně pochybný mi připadá ten výběr těch „odborníků“. Na každý pád to udělalo velkou kaňku na kredibilitě pana doktora Maurera.

 

 

Michael Klima

 

 


Vrátit se na předchozí stránku

Koncept Steakgrill

Stránky první restaurace konceptu Steakgrill:


Steakgrill

s.jpg, 748B Koncept Steakgrill©

facebook

Počet návštěv

3160453
© 2007 - 2018, http://www.hostovka.cz