Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
ODBORNÍCI V ČESKÉM POHOSTSITNSTVÍ
Autor: Michael Klíma | 31.1.2010 | O čem se nemluví
ODBORNÍCI V ČESKÉM POHOSTISNTVÍ
Kdo jsou to osobnosti v českém pohostinství vím již relativně dlouho, a pokud to zajímá i vás, tak jejich seznam najdete na stránkách www.gastronews.cz na kterých ty tituly, každému kdo si řekne, uděluje jejich šéfredaktor pan Jiří Řezáč. Teď ale, jelikož ta univerzita v Plzni to nestačí, bude pan Řezáč nejspíše vydávat i doktoráty v pohostinství.
Dlouho jsem ale nevěděl, kdo jsou to „experti, šéfkuchaři, food kritici, recenzenti a odborníci v naši zemi“. Teď ale pan Dr. Maurer uveřejnil jména 45 (musí jich ale být více), kteří se podíleli na výběru prvních deseti nejlepších restaurací, v Česku, kterým tito odborníci udělili počet bodů, podle kterých byly tyto restaurace zařazeny do níže uvedeného pořadí.
Pan doktor neuvádí, podle jakých kriterii tyto odborníky vybral, a já se musím přiznat, že o některých jsem nikdy nic nečetl ani neslyšel, což ale je nepodstatné, protože je možné, že některé znáte vy:
L. Baranik, L. Bárta, R. David, J. Dušek, I. Dvořák, M. Fojt, R. Fuchs, M. Hoffmeister, I. Chadima, D. Jakubec, M. Jiskra, R. John, J. Kolečko, K. Kollárová, P. Kovařík, J. Kracík, M. Kubec, M. Kuciel, M. Kuchař, J Markuzzi, P. Maurer, H. Michopulu, L. Milota, N. Mort, M. Motyčka, A. Munandar, R. Nerad, R. Paulus, M. Pešek, D. Petřík, P. Pospěchová, P. Pospíšil, V. Poštulka, M. Raditsch, M. Slezák, R. Smrčka, V. Sochor, P. Sváček, T. Sysel, D. Šašek, L. Ševčík, J. Štift, R. Šusta, I. Vodochodský, L. Vostárek.
Pan Dr. Maurer také neuvádí, podle jakých kriterií byly ty restaurace hodnoceny, ale říká, že každý z těch odborníků napsal pořadí svých favoritů.
Já například, pokud chci některou restauraci hodnotit z pohledu hosta, k čemuž tedy žádná odbornost není potřeba, protože v tom případě hodnotím jen to, zda ta restaurace uspokojuje mé představy o dobrém jídle, nápojích, servisu a celkové ambiánci, ji musím ale nejméně dvakrát navštívit, což stojí nějaké peníze, musím prostudovat (pokud to jde) její historii a hlavně jídelní a nápojový lístek, a to vyžaduje dosti času.
Pokud tudíž jmenovaní odborníci podobným způsobem ty restaurace hodnotili na vlastní náklady a ve svém volném čase, tak si zaslouží kredit, mně to ale tak jako tak moc neříká, já jsem ale prevít, nikomu nic nevěřím a musel bych vidět nějaké písemné hodnocení.
10 nejlepších restaurací v Praze
Mimo Prahu nějakou dobrou restauraci zřejmě nemůžete očekávat
130 bodů La Degustation Boheme Bourgeoise
91 bodů Allegro, Four Seasons
43 bodů Le Terroir
27 bodů Alcron, Radisson Blue
27 bodů Aromi
27 bodů La Finestra
26 bodů Café Imperial
26 bodů Divinis
23 bodů Ada, Hoffmeister
18 bodů Essensia, Mandarin Oriental
Některé z těchto restaurací znám, a proto se nedivím, že měly relativně neuspokojivé recenze uveřejněné buď v Lidových, nebo Hospodářských novinách, nebo jiných mediích. Mám ty recenze zkopírované, a tak mi ten výběr nepřipadá tak docela košer a stejně pochybný mi připadá ten výběr těch „odborníků“. Na každý pád to udělalo velkou kaňku na kredibilitě pana doktora Maurera.
Michael Klima
Koncept Steakgrill
Počet návštěv