Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
SPOLEČENSKÉ FUNKCE
Autor: Michael Klíma | 17.10.2010 | O čem se nemluví
SPOLEČENSKÉ FUNKCE
Přehazuji to tu jako horkou bramboru. Jsou totiž věci, o kterých se nemluví, a o tom, že by se o nich psalo, se nedá někdy ani uvažovat. V Americe se v každé společnosti může mluvit například o jídle, o sexu a o sportu, ale politika a náboženství je tabu.
V Česku se ale může mluvit úplně o všem, a v poslední době díky všem těm televisním pořadům, hlavně o jídle a o gastronomii, ale nesmíte mluvit, nebo dokonce napsat o tom, že někteří lidé do restaurací nechodí vůbec, protože si to nemohou dovolit, ale že ti kteří si to mohu dovolit MNOHDY nevědí, jak a co si v restauraci objednat, případně jak se v ní chovat mluvit nesmite.
A bodeť by ne. Vždyť my jsme nejkultivovanější národ, a i když třeba ne na světě, tak alespoň v Evropě, a když ne v Evropě, tak určitě ve Východní Evropě, a to samo o sobě je již co říci.
Nicméně pokud se ale týká gastronomie, bontonu, etikety, chování u stolu, ať již doma, nebo v restauraci, nesmíte ale Čechy s mnoha jinými národy moc srovnávat, lépe řečeno srovnávat můžete, ale nesmíte o tom mluvit a hlavně o tom nikde nic nepsat, a pokud někdo má tu odvahu napsat, že někteří Češi nevědí jak co jíst tak si udělá z lidí nepřítele na život a na smrt.
A bodeť by ne. Jednak je u nás ještě hodně lidí, kteří se narodili se stříbrnou lžičkou v ústech, máme u nás dokonce ještě pozůstatky někdejší šlechty s modrou krví, a sofistikované hosty, kteří mají nějakou kinderstube, a pozůstatky těch vyvolených, kterým za doby socialismu byla dána možnost ty dekadentní manýry té buržoazní společnosti při svých cestách nebo při studiu v zahraničí okoukat, ale to je bohužel hrozně málo.
O tom všem, jsem jako jeden z mála za posledních dvacet let napsal více než je zdrávo a tak to už rozmazávat nebudu. Chtěl bych se ale zmínit o společenských funkcích, které jak se zdá jsou dnes již relativně běžné, ale o kterých, podle mého názoru, velká většina lidí, včetně těch kteří si ty společenské akce objednávají a kteří se jich zúčastňují, nevědí téměř nic.
Tipy těch společenských funkcí jako jsou bankety, brunche a ty typické české rauty, zde nebudu popisovat, protože jsem je jíž u různých příležitostí podrobně popsal, ale on to nikdo z těch rádoby odborníků stejně nečte.
Na stránkách www.gastronews.cz je zhruba 500 otázek jak připravit slavnostní Menu případně nějakou akci, či společenskou funkci a z toho se dá usuzovat, že Češi, podobně jako staří Římane, vůbec nepracují a tráví dnes všechen svůj čas ve hrách, radovánkách a Lukulových hodech. No, zatím tam ani jednu tu otázku nikdo z našich velkých odborníků, nebo z těch osobností které tam pan Řezáč udělal, nezodpověděl, a můžete mi věřit, že ani nikdy nezodpoví protože na to nemají.
Já ale jak víte, jsem snahy o vzdělání odborníků také více méně vzdal, ale mám jakousi morální povinnost dokončit co jsem začal, a to je výchovu hostů prostřednictvím www.hostovka.cz kde, pokud mimo to, že jste odborníci, jste také hosté, si o společenských funkcích můžete přečíst více a možná se i něco o té gastronomii naučit.
Vám, kteří se potýkáte s tvorbou jídelních lístků, kalkulací, cateringových akcí, nebo samotným managementem, tvorbou podnikových manuálů, či tréninkem Vašich zaměstnanců mohu doporučit služby konzultační firmy STEAKGRILLCONSULT™.
MICHAEL KLIMA CEC, CCE,
Certified Executive Chef, Certified Culinary Educator,
Certified Hospitality Industry Consultant, Professor Emeritus¨
Triton College, Illinois, USA, člen Syndikátu novinářů ČR,
Freelance Writer, čestný člen AKC ČR od 1989
e-mail: klima@steakgrill.cz , www.hostovka.cz, www.steakgrill.cz
Koncept Steakgrill
Počet návštěv