Témata na hostovce
Cestovní ruch
Co, kdy, kde a jak
Etika
Etnické kuchyně
Gastronomie
Hygiena a sanitace
Jídla a jídelní lístky
Kdo, kdy, kde
Koho se to týká
Konzulting
Kuchyňské techniky
Michael D. Klíma
Nápoje (koktejly)
O čem se nemluví
Pohostinství
Případové studie
Restaurace a servis
Stroje, náčiní a zařízení
Ubytování
Zbožíznalství
After dinner mints
Autor: Michael Klíma | 5.11.2005 | Co, kdy, kde a jak
Na jídelních lístcích a v odborných slovnících se velmi často setkáte s anglickým výrazem "after dinner drinks", což česky znamená nápoje podávané po jídle a který nějaké bližší vysvětlení nepotřebuje.
S výrazem "After dinner mints" se na žádném než americkém jídelním lístku nesetkáte a v gastronomických slovnících také ne, ale to je v zásadě jen proto, že je to jen americká specialita.
Setkal jsem se s tím ale už i v několika restauracích v Anglii a dá se očekávat že se s tím dříve nebo později setkáte i v jiných zemích a tak jako studenti Hostovky byste měli vědět co to je.
Zvyk podávání after dinner mints vznikl v Americe. Původně to byly malé bonbony (cukroví) s příchutí máty které údajně měly osvěžit ústa a přehlušit mnohdy nepříjemný pach z právě požitého jídla. V domácnostech to nebylo běžné, ale v lepších restauracích se to stalo téměř nutností a tak po skončení jídla se tyto after dinner mints podávaly na talířku přímo u stolu. Některé byly velice atraktivní a lidé si na ně zvykli natolik, že je očekávali i v jiných restauracích.
Dnes se ve většině restaurací v Americe se setkáte s tím, že při odchodu najdete na pultíku hostesky nejenom párátka ale i košíček s balenými bonbóny s mátovou příchutí.
Viz. též friandise
□
Koncept Steakgrill
Počet návštěv